RÓLUNK

VIZSGÁZOTT PÁROSAINK

PETROVICS-LAUER ÍRISZ
és
LEGO

Gyógypedagógus, kutyás terapeuta

Lego egy 3 éves border collie fajtájú kutya, akinek a kedvenc hobbija a labdázás minden mennyiségben. Gyerekekkel nagyon türelmes, minden feladatot még szeretne oldani és imádja a gyerekek társaságát. Labdázás mellett úszni szeret nagyon. Én pedig 24 éves vagyok, gyógypedagógus végzettséggel. A munkámban nagy energiát fordítok az egyéni fejlődésre. A kutyáim mellett jelentős energiát még a lovammal töltök, akivel is a fejlesztés lesz a célunk. Az életemet az állataim töltik be nagyrészt, szabadidőmben olvasni, sétálni szeretek nagyon.

BENÁK ÁRPÁD
és
MERLIN

kutyás felvezető

Benák Árpád vagyok, terápiás kutyafelvezető. 10 évesen kaptam életem első kutyáját, aki egy németdog volt. Végigkísért a gyermekkor és a felnőtté válás rögös útjain, mint legjobb barátom. Megtanított az állat és ember közötti önzetlen, őszinte kapcsolat varázsára. A feleségem sérült gyermekekkel foglalkozik, így mindennapi életünk részévé vált a segítségnyújtás. Hat évvel ezelőtt volt szerencsém megnézni egy  állatasszisztált terápiás foglalkozást és akkor határoztam el, hogy ez az amivel foglalkozni szeretnék. Olyan kennelt kerestem, ahonnan nagyobb számban kerülnek ki terápiás, segítő kutyák. Kölyöktesztelés után választottuk ki Merlint az én „varázslómat”. Náday Erika habilitációs kutyakiképző segítette a felkészülésünket, így az idén sikeres terápiás záróvizsgát tettünk és megkezdtük aktív tevékenységünket. Merlin minden korosztály szívét elvarázsolja a korai fejlesztésben részt vevő apróságok, az óvodások és az iskolás gyermek is szívesen vesznek részt a foglalkozásainkon. Nagy öröm számomra, hogy egy olyan csapatnak a tagja lehetek,  ahol szakmailag jól felkészült, segítőkész, befogadó, innovatív gondolkodású emberekkel dolgozhatom.

TIHOR MELINDA
és
MIRA

Pszichológus, lelkigondozó, gyógypedagógiai munkatárs, terápiás kutya felvezetője

Pályámat ifjúsági, illetve iskolai csoportok szervezésével,
vezetésével, koordinálásával, tanításával, hitbeli nevelésével
kezdtem. Működésemet az élménypedagógia eszköztárában
fellelhető technikák nagyban elősegítik mind a mai napig. Mélyebb
vizekre, a lelkek működésének megismerésére öt éve vállalkoztam,
lelkigondozást és pszichológiát tanultam, illetve a kognitív
képességek fejlesztésében használható technikákkal ismerkedek
mind a mai napig. Munkámat segíti egy terápiás és tanuló terápiás
kutya, Mira és Füge. Legnagyobb erényemnek azt tartom, hogy
pozitív életlátásom van, mely erősen kapcsolódik az Istenbe vetett
hitemhez. Szeretek lelkesen és lendületesen élni. Szeretek tanulni és hasznos tagja lenni társadalmunknak.

POÓR PETRA
és
ALVIN

csecsemő- és kisgyermeknevelő, habilitációs kutyakiképző

Hat évesen kaptam az első kutyámat Dolly-t. Nagyon szerettem. „Kutyaiskolásat” játszottunk, akadálypályát építettem neki és sajnos szuperül megtanult kerítést is átugrani… Dolly után nagyon sokáig nem volt kutyám, de nagyon szerettem volna. Felnőttként az első kutyámat hosszas tervezés és keresés után választottam ki. Ő volt Floyd, egy hatalmas és erős jellemű leonbergi. Körülbelül ezzel egy időben kezdtem el bölcsődében dolgozni kisgyermeknevelőként. Floyddal rögtön a mély vízbe kerültem kezdő kutyásként. Eleinte az volt a cél, hogy jól szocializált, emberekkel és állatokkal is egyaránt barátságos kutyát neveljek belőle. Időközben újabb leonbergi érkezett hozzánk, Indigó. Köböl Erika segítségével elindultam a terápiás kutyázás útján. Ekkor levizsgáztam Floyddal és elvégeztem a habilitációs kutyakiképző tanfolyamot. Ezután hosszabb „szünet” következett, lett három gyermekem és sajnos idő közben Floydot elvesztettük. Miután visszamentem dolgozni elhatároztam, hogy szeretnék visszatérni a kutyás terápiázáshoz. Tudtam, hogy Indi már túl idős, hogy levizsgázzak vele. Sajnos egy év múlva ő is itthagyott minket. Nagy űr maradt utánuk. Elhatároztuk, hogy kisebb kutyát szeretnénk, azért mert kisgyermekekkel dolgozom, egyszerűbb a szőrének ápolása és könnyebb a szállítása. Sok fajta szóba jött, de végül a shetlandi juhászkutya nyert. Régi gyermekkori álmom vált valóra, hogy nekem is legyen egy okos „Lassie-m”. Habár ő nem skótjuhász, de kinézetre hasonlít rá. Ekkor hosszas keresgélés következett. Elmentünk egy kiállításra, hogy közelebbről megismerjük a fajtát. Itt találkoztunk Alvin tenyésztőjével. Ő örömmel vette, hogy terápiás kutyának szánom a sheltiet és biztosította a lehetőséget, hogy akár több alomból is kiválaszthassam a legalkalmasabb kutyát. A kiskutyák teszteléséhez Náday Erikát hívtam segítségül, így választottuk ki közösen Alvint. Alvin kinti – benti kutyaként a család része, jellemzően ott tartózkodik, ahol mi is vagyunk. Lehetőség szerint igyekszünk minél több helyre magunkkal vinni. A szocializációjára és a kiképzésére különösen nagy hangsúlyt fordítottam. Abszolút beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Alvin egy aktív, játékos, csupaszív kutya, aki imádja a gyerekeket, ugyanakkor jól kijön a felnőttekkel is. Jelenleg a Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI-ben önkénteskedünk óvodás és iskolás korú gyermekekkel. Nagyon örülök, hogy az Aktív Mancsok Segítőkutyás Egyesület önkéntese lehetek.

PAPP-TÓTH ÁGNES
és
SAMU

Gyógypedagógus, KMT mozgásfejlesztő, terápiás kutya felvezetője

Sok évvel ezelőtt amikor az egyetemen megismerkedtem az állatasszisztált terápiák világával megfogalmazódott bennem az az érzés hogy ha “nagy leszek” terápiás kutya felvezetője leszek, és lesz egy golden retrieverem, aki terápiás kutya lesz. 2018-ban a férjem meglepett egy plüss ikeás goldival és azt mondta, ha egyszer kertes házunk lesz, akkor lesz igazi kutya is. 2020 januárjában neki köszönhetően megérkezett hozzánk egy szeretetgombóc golden retriever formájában Samu. Samu ma már 3,5 éves. Rendkívül nagy nyugalom és méltóság jellemzi, egy igazi “Buddha”, ugyanakkor labdával és jutifalattal bármikor rögtön felpörgethető. Szívesen dolgozik az ovis korosztálytól a kiskamaszokig bárkivel, hamarabb kezd játszani az emberekkel, mint a saját fajtársaival. Gyógypedagógusként rengeteg időt töltünk sajátos nevelési igényű gyermekek között. Célom, hogy őket segítsem a kutyás és a mozgásterápia együttes hatásával.

HARMADOS HAJNALKA
és
BLÖKI

Tanító, gyógypedagógus

Pecze Zoltánné Harmados Hajnalka vagyok, családommal Békéscsabán élek, két fiúgyermek anyukájaként.

Mindig is kerestem a természet és az állatok közelségét, valamiféle ősi ösztön, mélyen gyökerező szükséglet ez! Így a sajátos nevelési igényű nagyfiam fejlesztése kapcsán, nem is volt kérdés, hogy segítségül hívom az állatasszisztált terápiákat. Évekig jártunk lovasterápiára, és végzett lovasterápiás segítőként dolgozhattam teammunkában is.

A terápiás kutyázáshoz egy sporton, az agilityn, keresztül vezetett az utam, amikor is sporttársat kerestem magamnak. 😊

Blöki, egy 3 éves, border collie fajtájú, ivartalan kan kutyus, akit 1 éves korában fogadtam örökbe. Már az első pillanattól kezdve látható volt embercentrikussága, így felkértem kolléganőmet, Gulyás Biankát és férjét, Gulyás Péter habilitációs kutyakiképzőket, hogy teszteljék le őt terápiás kutyának.  Blökit alkalmasnak ítélték a feladatra, és innentől következett egy kb. 1,5-2 éves időszak az életünkben, amikor is energiát és időt nem kímélve, nagy szorgalommal és alázattal, rengeteget tanulva „építettük fel” magunkat, mely végén végzett terápiás párosként, az Aktív Mancsok Segítőkutyás Egyesületet képviselhetjük.

Blöki rendkívüli módon szereti, ha foglalkoznak vele, nagy labdajátékos! Fekete-fehér bundájához híven, személyisége is igazi jin-jang. Egyrészt tud iszonyatosan pörögni és „zizegni”, másrészt képes lenne órákig állni a simogatást! Terápiás foglalkozásainkat az idősellátásban, és a fiatal felnőttek nappali ellátásában kezdjük meg, majd fokozatosan tapasztalatokat szerzünk az iskoláskorú gyermekek foglalkoztatásában is.

 

Scroll to top